TEKVICA - kráľovná jesenných receptov

Máte radi jeseň? My áno (ale to asi každé ročné obdobie, lebo každé ma čo do seba), hlavne preto, že keď sa vonku ochladí, túžba variť a piecť gurmánske špeciality narastá rýchlosťou akou sa vie meniť jesenné počasie :) 

Dnes sme si pre Vás pripravili 2 bezlepkové recepty, v ktorých bude v hlavnej úlohe naša obľúbená tekvica hokkaido, bez ktorej si už dobrých pár rokov jeseň vôbec nevieme predstaviť.

Recept na Tekvicový koláč s feta syrom a rozmarínom je pre milovníkov slaných koláčov, a druhý recept na Nepečené tekvicovo-karamelovo-čokoládové kúsky si zase nájde obľúbencov sladkých zákuskov.

Oba recepty sú bez lepku, takže kuchtiť môžu aj celiatici. Mysleli sme aj na vegetariánov, oba tekvicové recepty sú vegetariánske, sladký dezert je dokonca vhodný aj pre vegánov.

Bez ďalších zbytočných slov poďme na to!

 

TEKVICOVÉ PYRÉ- postup:

Keďže sa oba dnešné tekvicové recepty pripravujú s použitím tekvicového pyré, poďme si ho pripraviť ako prvé. Tekvicové pyré si môžete kľudne pripraviť aj niekoľko dní skôr, ono to v chladničke na Vás počká kým príde čas na koláče :)

Príprava:

1. Tekvicu hokkaido si umyjeme, zbavíme semienok, nakrájame na menšie kúsky a dáme piecť cca 30-40 minút na 180 stupňov, pokiaľ nie je tekvica úplne mäkká.

2. Upečenú tekvicu rozmixujeme pomocou ponorného ručného mixéra na pyré, s ktorým budeme pracovať či už pri prvom alebo druhom dnešnom recepte.

 

tekvicovykolacweb2

TEKVICOVÝ KOLÁČ S FETA SYROM A ROZMARÍNOM

 

Potrebné ingrediencie na tortovú formu s priemerom 24 cm:

1 ks tekvica hokkaido, cca 600-700 g

1 ks veľký batát

100 g syr mozzarella, nastrúhaná

200 g syr feta

3 strúčiky cesnak

1 ks stredne veľká červená cibuľa

4 vajcia

soľ, koreniny

rozmarín (my sme použili 1 ČL, lebo rozmarín naozaj obľubujeme)

 tekvicovykolacweb4

Tekvicový koláč s feta syrom a rozmarínom - postup:

1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Najprv ošúpeme batát, ktorý následne nakrájame na kolieska cca 3-4 mm hrubé.

2. Tortovú formu si vymastíme olejom/masťou/ghee a naukladáme nakrájané kolieska batátu na dno a boky formy. Dáme piecť do rúry na cca 15-20 minút, alebo kým batát nezmäkne.

3. Medzitým ako sa pečie batát si pripravíme plnku na tekvicový koláč. Prvým krokom je nakrájať červenú cibuľu na drobné kúsky a opražiť na panvici na masti/oleji/ghee. Opraženú cibuľu necháme cez sitko nad vhodnou nádobou vychladnúť a zároveň odkvapkať prebytočnú masť. 

Do vopred pripraveného tekvicového pyré pridáme nastrúhanú mozzarellu, vajcia, roztlačený/nakrájaný nadrobno cesnak, soľ, korenie a rozmarín a poriadne premiešame. K zmesi pridáme opraženú cibuľu, ktorá medzitým trocha vychladla a premiešame. Úplne nakoniec pridáme nakrájanú/nadrobenú fetu a poslednýkrát poriadne premiešame.

4. Po cca 15-20 minútach vytiahneme upečený batát z rúry a vylejeme naň hotovú plnku, ktorú sme si pripravili. 

Pečieme cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Upečený koláč chutí najlepšie mierne vychladený, a za nás jednoznačná voľba je podávať ho s Cibuľovým jemom

so sušenými bio figami, isto si pochutnáte tak ako my.

tekvicovykolacweb6

 

NEPEČENÉ TEKVICOVO-KARAMELOVO-ČOKOLÁDOVÉ KÚSKY

Potrebné ingrediencie na cca 20 kúskov (5 x 2,5 cm), plech rozmery 10x 20 cm

 

Spodná kokosová vrstva:

hrsť datlí, vykôstkované

80 g strúhaný kokos

1 PL kokosový olej

 

Tekvicovo-karamelová vrstva-plnka:

70 g kešu orechov, namočené vopred na cca 3-5 hodín, alebo celú noc

220 g tekvicové pyré

4 PL tahini 

4 PL voda

cca 10 vykôstkovaných datlí

1/2 ČL škorica

1/4 ČL mletý zázvor

1/2 ČL soľ

Čokopoleva:

cca 150 g horká čokoláda, aspoň 70 %ná

karamlovekuskyweb  

Nepečené tekvicovo-karamelovo-čokoládové kúsky - postup:

1. Datle a kokosový olej vložíme do mixéra a na vysokých otáčkach mixujeme pokiaľ nám nevznikne jemná hmota. Pridáme strúhaný kokos a mixujeme ďalej, kým sa všetko spolu skombinuje. Na plech o veľkosti 10x20 cm si dáme papier na pečenie a vzniknutú hmotu zatlačíme na dno plechu (použijeme pohár alebo prstami). Vložíme do mrazničky po dobu pokiaľ budeme pripravovať tekvicovo-karamelovú plnku.

2. Príprava tekvicovo-karamelovej plnky je neuveriteľne jednoduchá, všetky ingrediencie vložíme do mixéra a všetko spolu vymixujeme na krásnu hladkú hmotu. Keď je tekvicovo-karamelová plnka hotová môžeme ochutnať a prípadne ešte dosoliť alebo pridať ďalšie datle na osladenie, keď sa žiada. Z mrazničky vyberieme plech s kokosovou vrstvou a vylejeme naň pripravenú tekvicovo-karamelovú plnku a rozotrieme po celom povrchu spodnej vrstvy, a zarovnáme.

3. Vložíme späť do mrazničky na aspoň 3 hodiny, alebo pokiaľ obe vrstvy nestuhnú.

4. Stuhnutú zmes vyberieme z mrazničky a nožom nakrájame na kúsky veľké cca 2,5x5 cm (alebo aké chceme :) ).

5. Roztopíme si horkú čokoládu. Správne roztopiť čokoládu sa má vraj týmto spôsobom, povedali ujo gúgl a youtube: čokoládu nalámene na kúsky a vložíme do nádoby, ktorú umiestnime na vrch hrnca, v ktorom sme si nechali predtým zovrieť vodu, no pozor!, nádoba s čokoládou sa však nesmie dotýkať horúcej vody, a ani túto nádobu s čokoládou neprikrývame, len necháme pár minút takto postáť a potom premiešame, a voiláá, roztopená, neprihorená čokoláda je na svete.

Do roztopenej horkej čokolády postupne namáčame všetky kúsky a dáme znova zamraziť.

Podávame aspoň cca 15 minút po vytiahnutí z mrazáka, vtedy majú kúsky najlepšiu konzistenciu a chuť (nie sú zmrznuté a vnútro je krásne karamelové).

 

DOBRÚ CHUŤ!

karamlovekuskyweb2

Tento web používa tak ako väčšina webov, súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu súhlasíte s ich používaním. Viac informácií nájdete tu.